Vitamin- és ásványianyag premix süldőnek, hízónak és tenyészkocának a természetes takarmányozási elvek szerint

Az eredeti elképzelésem szerint nem akartam foglalkozni premix formulázással.

Mint ahogy a malactakarmányozásnál,  a premix összetétel kialakításánál is a véleményemet és szakmai elképzelésemet a telepeken tapasztalt problémák, érdekes  a felszínen látszó anomáliák alakították.

Melyek azok az okok, amelyek alapján változtatni szükséges a jelenlegi premix formulázáson:

Nagyon sok a vese, máj és vérkeringés sérült koca. A beszűkült hepatorenális és keringési kapacitásból sok probléma származik. Romlik az állatok hőstressz tűrése, magas a nyári hónapok koca elhullása.

Nem értjük, hogy miért mutatnak toxikológiai tüneteket a koca májak 2012 nyarán. A májnak, bár képessége meg van rá, nem regenerálódnak. A toxikológiai ok miatt bekövetkezett májkárosodás reverzibilis, tehát tudna regenerálódni a máj, ha nem érné a kocákat folyamatosan a toxikológiai hatás. Sajnálatos módon ez  a telepek többségére jellemző.

Nagyon sok az intrauterin, a méhen belüli fejlődés során sérült szopós malac, hihetelen változatosságban látunk vese károsodást és máj problémákat.

A szoptatás alatt, amikor a malacok számukra az ideális fiziológiás táplálékot, kizárólag a kocatejet fogyasztják, már érdekes toxikológiai problémát látunk rajtuk. A három hetes malacon már szem exudáció van,  aminek az oka  két élettani probléma is lehet. Külön-külön is, de együtt  később komoly élettani problémákat fog előhozni a malac utónevelés során. Néha látunk a malacokon, a lábakon a bőr érzékenységéből adódó nagy számban előforduló bőrsérülést és pata problémát.

A tenyészkocákon jelentkező tőgy nekrózis, csecsbimbó elhalás, Actinomyces pyogenes okozta  nagy területre kiterjedő tőgy bőrelhalás okait is a premix összetételben kell keresni.

 A tenyészkocákon lévő lábvég problémák és pata anomáliák és sérülések mögött vitamin hiányés toxikológiai ok van.

Néha tapasztalunk telepeken jelentős szaporodásbiológiai problémákat.

Sok a hallgató koca, sok a cikluson túli visszabúgás,  nagy a relatíve kis almot ellő kocák aránya.

Halmozottan jelentkeznek az almokban a naposkori elhullások, amelyek nem az alacsony születési súlyból adódó, természetes hátrányból eredő életképtelenség, hanem inkább a megfelelő születési súllyal született malac vitalitásból hiányából következik. Ezek a malacok nem állategészségügyi ok miatt pusztulnak el.

 A növendék sertések felnevelése során számtalan olyan hatás éri  őket, ami a későbbi, a tenyésztésbe vétel során jelent majd nehézséget.

Általános az a probléma, hogy manapság a szűz kocasüldőkből lényegesen kevesebb  az eredményes első termékenyítés. Az eredményes első termékenyítés után lényegesen kevesebb a megfelelő alom létszámú, a fajtára és a genotipusra jellemző alomszámú első fialás. Sok a vemhesülési probléma a második vehemre.

Azokban az állományokban, ahol máj és vese funkció probléma van, ahol fül- és farokvég probléma - akár kezelhető mértékben is - előfordul, a  növendék sertéseken, kocákon bőr elhalások vannak, előfordul a végbél előreesés, ahol nincsen formázott bélsár,  jellemző az általános a hasmenéses állapot, ott sérült a táplálóanyagok felszívódásának hatékony élettani útja.

 Ez a tenyész kocasüldő nevelés általános problémája.

A premix formulázás ezen kíván segíteni.

Kiküszöböli az aminosav antagonizmusból eredő toxikológiai problémát.

Számtalan vitamin és aminosav interakció van, mivel  néhány vitamin prekurzora aminosav, ha ez az aminosav hátrányt szenved a felszívódási versenyben előáll az illető vitaminhiány tünete.

Sok esetben a vitaminhiány miatt bizonyos makro- és mikroelemek felszívódása sérül, aminek a következménye, hogy felborul a mikroelemek felszívódásának ideális állapota. Amennyiben például a kalcium felszívódása sérül az  megnehezíti a cink mellett a jód felszívódásának a lehetőségét. A mikroelemek felszívódásának élettani mechanizmusa, az elemek között fennálló szinergista-antagonista hatás tejesen felborítja az állat számára hasznosítható ideális makro- és mikroelem mennyiséget. Ezért is találkozunk telepeken sok csonttöréssel és mixödémás, jódhiányos  halvaszületett malacokkal és látunk a malacutónevelőn mixödémás malacokat.

A feladat nem könnyű, vese-, máj-, és anyagcsere sérült kocáknak kellene egészséges malacokat szülni. Ha a folyamatos májkárosító hatást megszüntetjük, akkor változik a született malacok életképessége.

Erre már van tapasztalatunk, ez a folyamat kb. 2 hónapot vesz igénybe és megváltozik a tendencia. Sajnos az a probléma, hogy a vesék károsodása irreverzibilis, a vese nem tud regenerálódni, akkor sem, ha a toxikológiai hatás megszűnik. 

Emiatt nem lehet mindig reálisan megítélni a javulás ütemét.

Albert Einsteintől származik ez az idézet: „Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket.”

 A szervezet saját szabályzó mechanizmusa nélkülünk is kiválóan működik. Meg kell találni hol és mivel avatkozunk bele károsan ebbe a szabályzó mechanizmusba. Ha megtaláljuk ezeket a pontokat, akkor a szervezet helyreállítja a megfelelő saját szabályozottságát.