A végbél előreesésről

A szokatlanul magas 2-3 %-ban előforduló végbél előre eséssel magam 2003-ban találkoztam először.

1987 óta foglakozom sertéssel. 1987 -2003 között több mint 200.000 db sertést láttam felnőni, végbél előreesést 2003-ig növendék hízó sertésnél  nem láttam. Ezalatt az idő alatt néhány végbél előreeséses eset fordult csak elő, az mind tenyészkocánál.

Ezek többször fial tenyészkocák voltak, ahol a kor előre haladtával bekövetkező végbél záróizmok gyengülése mindenképpen magyarázatként szolgálhatott.

Napjaink problémája a növendék sertéseknél előforduló 14-18 hetes korban jelentkező végbél előreesés.

A szakirodalomból ismert a zearalenon  gombatoxin hüvely és végbél előre esést okozó hatása. A zearalenon ösztrogénszerű hatása miatt együtt fordul elő a végbél és a hüvely előreesés és a péraduzzanat. Kifejezetten gombatoxin mentes évjáratokban is előfordul a végbél előreesés, például a 2012-es évben. A telepek többségénél egyéb ösztrogén hatású elváltozás nincs az állatokon.

A szakirodalom több kockázati tényezőt leír:

              - A túl rövidre kurtított farok károsítja az anális gyűrű idegi ellátását, ami rontja a végbél záróizom működését,

              - Hajlamosító tényező a hideg idő,

              - Légúti betegségek, az állandó köhögés növeli a hasüregi nyomást,

              - Colitises hasmenés állandó, végbél irritáció túlzott bélsár ürítési erőlködés,

              - Vastagbélgyulladás, rendellenes erjedés lép fel a vastagbélben, fokozott gáztermelés, növekvő hasüregi nyomás,

              - Magas keményítő tartalmú takarmány, alacsony rost tartalom,

              - Ha magas a takarmánykeverék lizin koncentrációja, akkor 6-7-szer nagyobb a végbél előreesés kockázata.

Megpróbálhatjuk elválasztani a lényeget a lényegtelentől. A farok kurtitást nem végeztük körültekintőbben 2000 előtt sem. Akkor is volt hidegidő, az istállók komfortja biztosan rosszabb volt, ebben biztosan előre léptünk. Akkor is volt légúti probléma legalább ennyi mint most.

Mi nem volt ? Nem volt ileitis, nem fordult elő ennyí Colitises probléma. Talán magasabb volt a takarmánykeverékek rost tartalma, nem használtunk fermentációs eljárásból származó melléktermékeket. A 2000 előtti takarmánykeverékek táplálóanyag tartalmát és összetételét átnézve a következő megállapításokat tehetjük :

- alacsonyabb lizin koncentrációval dolgoztunk a a prestarter tápokban kb 15 %-kal, a starter tápokban 10-12 % -kal, volt kevesebb a lizin.

 alacsonyabb volt a hízótápok és a kocatápok lizin tartalma is kb. 10- 12 % -kal.

Mielőtt teljesen a lizin számlájára írnánk a végbél előreesést a következő megállapításokat kell tenni.

Egyelőre nem tudjuk, hogy magas fermentációs eljárásból származó szabad aminosav lizin, vagy a fermentációs eljárás egyéb kísérő anyaga okozza-e a végbél előre esést.

Az 1990-es évek második felében kezdődött Magyarországon a fermentációs eljárásból származó lizin széleskörű felhasználása a sertéstápokban. 

Kezdetben a takarmánykeverékek összes lizin tartalmának kb. 4-6 %-a származott fermentált lizinből. Ma látunk olyan malacstarter tápot, amelynek lizinje több mint 40 %-át fermetált lizinnel viszik be a takarmánykeverékbe. Általános az a helyzet, hogy a hízótápok és a szoptató koca, de még a vemhes kocatápban is az összes lizin 20-25 %, de láttam már 32 % hányadú fermentált lizin tartalmú receptúrát. A jelenlegi magas fehérje hordozó árak erre az útra terelik a termelőket kényszerből, hogy a drága fehérje hordozók helyett egyre több, elsősorban fermentációs eljárásból származó lizint, methionint, treonint, és  szintetikus triptofánt szerepeltessenek a receptúrában. Ha a tendencia az lesz, hogy egyre több fermentált lizint használunk a receptúrában akkor a végbél előreesés esetszáma növekedni fog.

Mi az amit nem tudunk ?

Tényleg a lizin okozza a végbél előreesést, hiszen tudjuk, hogy fermentációs eljárásból származó lizin mellett számtalan kísérő anyag van. Más aminosavak, peptidek, biogén aminok, elhalt baktérium testek. Nem ezek okozzák ? Nem csak a lizin tisztaságával van a probléma?

Az aminosav antagonizmus mint kiváltó ok is felvetődik, az arginin aminosav hiány a keringésben, vagy az arginin biogén aminjainak toxikus hatása.

Egy biztos, aki ezzel a problémával küszködik az tudja, hogy a végbél előreesés megjelenése a telepen és az előfordulásának nagysága meglehetősen misztikus. A kb. 500-1000 kocás telepeken néha van hetente 1-2 db, aztán van egyszere 2 hét leforgása alatt akár 40-60 db is. Ha jön egy hideg front az esetszám megnövekszik, máskor meteorológiai front és hideg nélküli is nagy számban fordul elő. A misztikusságban benne van az esetleges premix tételek elfogyása, vagy másik tétel megkezdése.

Következzen itt egy esetleírás:

Egy kisebb premix üzemben egy szakmai hiba miatt a süldő premixbe sok lizin került. A kész süldőtápban a lizin tartalom  1,78 % lett.

Ez az eset 2000  nyarán történt egy nagyon durva hiba miatt, ahol kb. 60 %-os lizin túletetés volt, ez a plusz lizin mind fermentációs eredetű volt.

Emiatt a hiba miatt már ekkor foglalkoztam a végbél előreeséssel, a szakirodalmi vizsgálódást ekkor kezdtem ebben a témában. Amikor beállítottuk a lizin szintet 1,15 %-ra  a probléma elmúlt.

Napjaink problémája, hogy mostmár ebben a korcsoportban optimálisnak mondható 1,15 %-os lizin szinten a hízó állomány 2-3 %-ban megjelenő végbél előreesés van.

2003 -ban megdöbbenve olvastam a következő Amerikai Egyesült Államokban megjelenő írást: Amikor sírnak a sertések

(When pigs cry). 

                                                                                              

  Ebben az írásban több probléma mellett az olvasható, hogy az USA-ban a sertések 14,2 %-át le kell vágni végbél előreesés és egyéb végbél probléma miatt mielőtt elérik a szokásos kereskedelmi vágósúlyt.

2003-ban már Európában is gondot okoz a végbél előreesés, már Dániában is foglalkoznak vele.

Ez nagyon nagy probléma. Sok telepen van probléma a végbélelőre eséssel.

Számtalan eset van. Egy 650 kocás sertéstelep eladott 400 db utónevelt malacot tovább hizlalásra. A hizlalás alatt a 64 db lett végbél előreeséses a 400 malacból, ez 16 %-os előfordulás. A kibocsátó telepen nem volt több a végbél előreeses a szokásosnál. 

A végbél előreesésnél a végbél ödémás lesz, fala megvastagodik, a simaizmok elernyednek és a végbél  kitüremkedik. A bélcsatorna simaizmainak szabályozásában részt vesznek a biogén aminok. A nagy mennyiségű biogén aminok a hisztamin H2 receptort zavarják meg, amelyek a simaizmok elernyedését szabályozzák. Valószínüleg ezen a mechanizmoson keresztül sérült szabályos bélperisztaltika,  és emiatt van több bélcsavarodás az állományokban.

                                                                                                                                                                                                                      A végbél előreesés okát keresve több alkalommal voltam vágóhídon az ilyen  állatok vágásánál. Egy alkalommal 40 db végbél előreesés növendék sertés vágásánál voltam jelen és néztem meg a sertések emésztő csatornáját, veséjét, máját. Mellékelek néhány képet.

A levágott állatok tápcsatornája, veséje, mája a következő elváltozásokat mutatja:

         - A bélcsatornában jelentős az immunzavar, az ileitis különböző formáival érintettek, gyulladtak  a belek , diszbiózis van.

         - A bélfodri nyirokcsomók teltek,

         - A bélfodri nyirokcsomók savósan , az esetek jelentős részében véresen infiltráltak, metszéslapjuk nedves,

         - A bélfodri erek teltek vérbőek,

         - A máj elfajulás általános, minden állatban előfordul,

         - Jellemző a heveny gyulladásos, megnagyobbodott vese , általános a veseinfarktus.

Ezek az elváltozások minden állatban ott voltak. Ez elgondolkodtató. A végbél előreesés miatt levágott sertések esetében talán a parenchimás szervek közül a jelentősebb elváltozások inkább a veséken voltak.

Egy 700 kocás sertéstelepen mostmár 1700 db. 110 -140 napos korú növendék sertés van, amelyek nem ettek a takarmányban szabad aminósavként bevitt lizint. Ezen a telepen 2-3 évre visszamenőleg kb. 3-3,5 %  a végbél előreesés előfordulása. Az 1700 db-ból egy végbél előreeséses egyed sem volt. A malacok megszületése még nem a természetes-malactakarmányok elve szerinti vemhes- és szoptatókoca takarmányozás alatt történt. De az erdmény így is bíztató.

Egyelőre a nem tudjuk, hogy az intrauterin fejlődés alatti malac sérülésnak van-e szerepe a végbél előreesésben.