"Útravaló" malac starterkoncentrátum

 

Útravaló starterkoncentrátum :

A starter koncentrátumot 40 %-ban kell 60 % szemesterménnyel keverni.

Természetes takarmányalkotókból, csak 40 %-os bekeverésű koncentrátumból tudunk az utónevelt malacok számára, az élettani igényüket kielégítő startertápot készíteni.

Így a késztáp 20% minőségi  fehérjét tartalmaz. A szükséges  aminosavakat kizárólag természetes testépítő fehérje forrásból biztosítjuk, abszolút mennyiségben és egymáshoz viszonyított optimális arányban  is megfelel az intenzív növekedésnek.

A késztáp  energiáját a koncentrátumban lévő hidegen sajtolt extra szűz növényi olajok biztosítják, a telítetlen zsírsav arányuk az összes zsírsav arányában  közel 85 %. A késztáp  linolsav tartalma több mint 2,0 % abszolut mennyiségben. 

A megfelelő bélflóráról a magas pektin és hemicellulóz tartalmú értékes rostkiegészítő gondoskodik. Ebben az Útravaló starter koncentrátum egyedülálló a magyar takarmánypiacon.

A nem emésztés élettani alapon összeállított malactakarmányon felnevelt malacoknál a következőket figyeltük meg a malacutónevelőn.

 A maternális ellenanyag a starter táp etetése alatt ürül ki teljesen a malacokból, Az 50-60 nap körül kezdődnek a kisebb, nagyobb léptékű fülvég és farokvég elhalásos problémák. Állandósul a híg, formázatlan bélsár, sok esetben teljesen emésztetlen takarmányalkotókat látunk a híg bélsárban.

Jelentős, akár 100%-os testtömegbeli különbség van egy adott  teremben lévő egyedek között, akkor is, ha csak néhány életnap különbség van köztük. Az állomány egy része jól fejlett, sok esetben megfigyelhető, hogy vannak jól fejlett hatalmas egyedek. Az idő teltével egyre több a mínusz variáns és egyre kevesebb a plusz variáns, az ilyen állományokban  természetellenesen nagy a testtömeg szóródás.

Ezekben az állományokban a plusz testtömeggel hízóba állított egyedek nem érik el hamarabb a vágási testtömeget,  az előnyük elfogy a hizlalás végére. A hizlaldában sok, akár 10 %-ot is meghaladó lehet a technológiai selejtkiesés, gyakran fordul elő végbél előreesés.

Súlyos esetekben megfigyelhetjük az úgynevezett „unhappy piglets" szindrómát. Állandóan fáradtan mozgó, keveset pihenő, egymást irritáló malacok jelennek meg. A kezdődő fül- és farokvég keringési elégtelenség hatására  bekövetkező sebesedés miatt, a „boldogtalan” malacok ezeket a periférián lévő elhalásos szöveteket rágják.

 

A természetes malactakarmányok első két fázisának az etetése során a felhasználó a következőket tapasztalja:

      ► jó takarmányfelvétel, a malacok egészségesek, gyorsan növekednek, élénkek,

láthatóan  jó és hatékony a választott malacok emésztése, a kifejezetten magas a takarmányfelvétel

ellenére nem keltik a „jólakott” malac képét,  

      ►formázott, jól emésztett a bélsár,

      ►az állomány kiegyenlített, nincs jelentős a szórás a testtömegben,

            ►a bőr , a szőr egészséges,  a pata kemény, sötét színű,

            ha az állományban előfordult a kenőcsös bőrgyulladás, akkor a természetes malactakarmányok

            etetése után nem jelentkezik.

Az útravaló startertápot a hozzávaló 40 %-os koncentrátumból kell készíteni kizárólag szemestermény hozzáadásával.

A 44. és 64. nap között még számtalan hibát követünk el a takarmányozás során:

► A  fermentációs melléktermékek egysejt fehérjéi még ebben a korban is lokális immunstimulálást végeznek, magyarázatot adva a  malacutónevelés alatti jelentős szétnövésre, megalapozva a későbbi Colitis-es problémákat.

A startertakarmányokban magas koncentrációban bekevert mesterségesen, leginkább fermentációs úton előállított szabad aminosavaknak több kockázata is van (pl.magas lizin összefüggésbe hozható a végbél előreeséssel.).

►Általában kevés a rost a startertakarmányban, és annak a  minősége sem megfelelő. Kevés a fermentálható rost.

►Az energiakiegészítést sok esetben pálmaolajra alapozzák, nem számolva a telített zsírsavak alacsony felszívódásával.

►Bizonyos élelmiszeripari- és energiaipari melléktermékek allergizáló alkotókat és sok esetben jelentős mennyiségű biogén amint tartalmaznak.

►Számtalan esetben relatív vitaminhiány van. A takarmány vitamin szintje, nem fedezi az utónevelt malacok  fiziológiai  igényét, mivel  a bélflóra nem termel elég endogén vitamin. Ez a rossz takarmány össszetételből, a kevés fermentálható rostból adódik. Ezt fokozza a  túlzott antibiotikum használat, amely sok esetben segíti a bél dysbiozist.

Az útravaló starter koncentrátum alapanyagainak kiválasztása során ezeket a hibákat nem követtük el.

► Az Útravaló starter koncentrátum csak testépítő fehérjét tartalmaz,  nincsen benne fermentációs úton előállított aminosav

► A rost tartalom 4,6 % fermentálható rost több mint 2 %.

► Az energiakiegészítés kizárólag extra szűz, hidegen sajtolt növényi olajjal valósul meg, ezek felszívódása 90-95 %.

► A vitamin és mikroelem koncepció hasonló, mint a baby tápszernél és a prestarternél. A pre- és probiotikum , az illó- és éterikus olaj kiegészítése ebben a fázisban is megtörténik.

►A Tejtestvér és a Dajka malactápokban  is használt gyógynövénykeverék segítségével az Útravaló starterkoncentrátumból kevert startertáp - enterális kórokozók elleni medikációt mellőzve -  a hasmenés veszélye nélkül biztonságosan etethető.

  

Beltartalom:

Szárazanyag:      89,45 %          DE.sertés:      15,69 MJ/kg            A-vitamin:     37.508,00 mg/kg             Panthoténsav:                   101,25 mg/kg

Nyers fehérje:     35,30 %         Me sertés:      14,46 MJ/kg           Karotin :              24,40 mg/kg             Niacin:                                88,65 mg/kg

Em. ny. fehérje:  29,58 %         Lizin:               2,27 %                 D3-vitamin:    5.000,02  mg/kg             Folsav:                                2,50 mg/kg 

Kazein:                0,00 %          Methionin:       0,77 %                 E-vitamin:         317,02  mg/kg             Biotin:                                2,14 mg/kg

Nyers rost:           7,18 %          Meth.+cisztin:  1,18 %                 K3-vitamin:         3,75  mg/kg              Összes/szerves Zn:   301,76/114,50 mg/kg

Ferment.rost:       2,84 %          Treonin :        1,39 %                  B1-vitamin:         3,77  mg/kg             Összes/szerves Cu:   53,70/23,70  mg/kg 

Hamu:                 8,95 %          Triptofán:       0,46 %                  B2-vitamin:        10,08 mg/kg              Összes/szerves Fe: 465,00/330,00 mg/kg

Nyers zsír             13,72 %         Ca:               1,97 %                  B6-vitamin:         6,58  mg/kg              Összes/szerves  Se:      1,28/0,78 mg/kg

Laktóz                  0,00  %         P:                1,39 %                  B12-vitamin:       0,133 mg/kg             Összes jód:                         5,00 mg/kg

 

A malacok életének első 60 napja döntő a későbbi életükben, ekkorra kialakul az aktív immunrendszer, jól működik a bélcsatorna immunrendszere, az úgynevezett GALT( Gut-associeted lymphoid tissue). Az utónevelt malac jól és hatékonyan emészt, jó a bélflórája, eubiotikus állapot van a bélcsatornában.

A jól működő bél immunrendszer  jó és optimális emésztést biztosít a hizlalás hátralévő kb. 110 napjára, a potenciális tömeggyarapodás  közelében gyarapszik a hízó,  jó takarmányhasznosítás mellett.

Szemléletes hasonlat, hogy nem az nyeri a 400 méteres síkfutást, aki az 50. méternél az élen van, hanem az, aki először éri el a 400. méternél lévő célt.

Sok esetben megversenyeztetett malactakarmányokat a 45. vagy a 70 - 75. nap körül értékeljük, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy később mi történik a növendék állattal  utónevelés és később a hizlalás alatt.