A Mester és Major Kft.-ről

 

Mester Károly ügyvezető 

 A Mester és Major Kft tevékenységét a kor körülményei hívták életre.

Ez a weblap nem egy szokásos kereskedelmi portál, sokkal inkább probléma felvető, elgondolkodtató és megoldás kereső szakmai anyag.

A társaság szakmai vezetője Mester Károly agrármérnök, több mint 25 éve foglalkozik sertéstenyésztéssel és 30 éve takarmányozással.

Az 1990-es években a sertés szaporítás és nevelés  hatékonyságának növelését a betegségektől való mentesítésben láttam. 

Ennek eredményeként 10 év alatt egy zárt telepen több nagy kárt okozó fertőző sertésbetegségtől is sikerült mentesíteni az állományt.

 A mentesített betegségek a következők időrendi sorrendben: sertésdizentéria, leptospirózis, Aujeszky-féle betegség, Eperythrozoon suis, torzító orrgyulladás, Actinobacillus pleuropneumoniae. Mikoplazmozis mentesítés területén is sikeres kiszorítást értünk el. Szerológiai vizsgálatok eredményeivel alátámasztva mikoplazma mentesen neveltük fel a növendéksertéseket 180 napos korig,  a tenyészállatok mentessége már több mint 85 % volt.

Az ezredforduló után az „új kor”, szindróma szerű betegségeivel kellett harcolni: coccidiózis, ileitis, cirkovirusos sorvadás. A coccidiózis és a PMWS előfordulását sikerült kiszorítani a telepről, de az ileitis-t és a hizlaláskori hasmenéses állapotot (colitises problémákat) nem.

2003–ban találkoztam először a sertések parenchimás szerveit érintő elváltozásokkal.

Láttuk, hogy sok baj van a vesékkel és a májakkal. Ezt a hatást már a megszületett malacokon - a méhen belüli fejlődés következményeként - nagy számban és általánosságban észleltük. A felnevelés során számos toxikológiai hatást sikerült fényképezni külsőleg az állatokon. Azontúl boncolás során számtalan változatos toxikológiai hatást fotóztam. Akkor úgy gondoltuk, hogy a toxikológiai okra visszavezethető elváltozásokat a takarmányt szennyező gombatoxinok okozzák. Ez sok esetben így is volt. De voltak és vannak évjáratok, amikor ezt teljesen ki lehet zárni.

Az akkori állatorvos kollégámmal már megfogalmaztuk a problémát: nincs mikotoxin a takarmányban, akkor miért születnek máj és vese elfajulással tömegesen malacok?

Ekkor kezdtem el keresni, hogy milyen toxikológiai hatás érheti a tenyészsertéseket és a növendék sertéseket a takarmányt szennyező gombatoxinokon kívül.

Ebben a munkában nem csak a könnyen elérhető szakirodalmat néztem át, hanem az élettani ismereteket is újra kellett tanulni. Komoly gastroenterológiai, takarmányozás élettani munkákat, kórélettani szakkönyvet, cikkeket  tanulmányoztam át. Számtalan összefüggésre találtam rá, amivel a sertéstelepeken az elmúlt évek történéseit meg lehet magyarázni.

A toxikológiai hatások mellett számos, a bélcsatorna immunállapotát érintő, jelenleg kezelhetetlen probléma van a malacok felnevelése során. Mintha elfelejtettük volna az emésztésélettant. A malacok fiziológiás tápláléka 6-7 hetes korig a tej. A tej, amely diszacharid laktózból,  80 %-ban kazeinből álló tejfehérjéből, és könnyen felszívódó tejzsírból áll. Ma a malacokkal csak antigén tulajdonsággal rendelkező Janus-arcu fehérjéket etetünk.

Ma Magyarországon a sertéstelepeken lévő problémák döntő részét állategészségügyi alapon nem lehet megoldani. Nem az a kérdés, milyen antibiotikummal medikáljunk, melyik a jó vakcina. Ezek  is fontos kérdések, de először a takarmányozás élettani eredetű, bél immunbiológiai  elváltozásokat és toxikológiai problémákat kell kiküszöbölni.

Erre vállalkozik a Mester és Major Kft.

A feladat nem könnyű, az elmúlt évek problémáit kellene megoldani.

Sok mindent tudunk és még sok mindent nem. Számtalan bizonyíték van arra, hogy intrauterin, tehát a méhen belüli fejlődés során, már klinikailag és szubklinikailag is sérülnek a megszületett malacok, csak komoly hátránnyal tudnak fejlődni és növekedni.

A növekedés során újabb élettanilag káros takarmányozási hatások érik, amelyek következménye az állandó hasmenés, lassú növekedés, a sertések társas viselkedését károsan befolyásoló hatások,  tenyészállatoknál a kedvezőtlen szaporodásbiológiai állapot.

Mit kínálunk?

Élettani alapon működő malactakarmányokat, a tenyészkocáknak és hízóknak kockázatmentes ásványi és vitamin premix-et. A tenyészkanoknak élettani alapon, a spermatermelésre és a kanok élettartalmára kedvező hatású tenyészkantápot.  

Kérem a Tisztelt Látogatót, hogy kezdje az ismertető tanulmányozását a Gyakori, sok telepen előforduló takarmányozás élettani problémák menüpont áttanulmányozásával. Az ott leírt élettani problémák alapján látszik a természetes, élettani alapon való takarmányozás szükségessége.

Én elsősorban állattenyésztő vagyok, 25 év után lettem takarmányos.

Más szempontok szerint nézem a takarmány receptúra összeállítást. Inkább a takarmány keverék összetétele, a benne lévő

alapanyagok értéke, emészthetősége és a sertés igénye szerint, nem pedig kizárólag a beltartalmi paraméterek alapján.

Tervünk szerint a honlap szakmai problémaelemző része folyamatosan bővül. Számtalan élettani problémát még nem dolgoztam fel.

Amennyiben megtisztelnek a kollégák szívesen részt veszek a probléma megoldásban. Tapasztalataimat szívesen megosztom velük. Természetesen minden esetből én is tanulok és tisztább lesz a kép, hogy hol van a probléma.

A takarmányozási szakmai cikkeket folyamatosan figyelem, nem kereskedelmi célú cikkekre gondolok, hanem az állattartót érdeklő problémafelvető és megoldó cikkekre.

Már fordítás alatt van egy kb 30-40 telep adatait feldolgozó, a biogén aminok kockázatáról szóló francia cikk fordítása. Egy hónapon belül felkerül a honlapra.

Nagy tisztelettel ajánlom ezt a szakmai anyagot a telepvezető, vállalkozást vezető, döntéshozó állattenyésztő, állatorvos kollégáimnak.

Nekik akiknek minden nap jó döntést kellene hozniuk, hogy a sertések egészségesek legyenek, jól fejlődjenek  és az a sok munka amit belefektetnek eredményt  és szakmai megelégedettséget is hozzon számukra.

A természetes malactakarmányok honlap 4 éve készült. Az azóta eltelt időben végzett munkámat foglalja össze a wendelin essenciák honlapja.  www.wendelin-essencia.hu

Sok új takarmányozás élettani problémával, kiegészülve az ez idő alatt szerzett baromfis takarmányozás élettani tapasztalatokkal.

 

Wendelin essencia család

 

Gazdasági állatoknak készítünk ivóvízbe adagolható állatgyógyászati gyógyhatású

 

készítményt, essenciákat:

 • Farmakognóziai kutatási eredmények alkalmazásával.
 • 10 éves in vivo nagyüzemi gyakorlati fejlesztési és kísérleti eredmények alapján.
 • Népi állatorvoslási tapasztaltok felhasználásával. Kárpát-medencei gyógynövényekre, természetes komplex- és kelátképzőkre, valamint organikus elektrolitra alapozva.
Magyar fejlesztés és magyar termék Az elmúlt 10-15 évben számtalan nem fertőző eredetű, takarmányozás élettani probléma jelent meg a sertéstartó telepeken. Rontva a termelési mutatókat, élelmiszer biztonsági kockázatot is jelentve.
Ezek a problémák globálisak tehát a fejlett sertéstartással rendelkező országok mindegyikében megtalálható.
Az egyes problémák földrajzi megjelenésének iránya USA→ Nyugat-Európa→Közép-Európa

 

Sertések problémái:

Tenyészkoca probléma:
 • Bőr pellagra jelenség,túrókarima elhalás a kocákon, 
 • Tőgy- és tőgybimbó nekrózis,
 • Váll erózió,
 • Úgynevezett soványkoca szindróma (Thin Sow syndrome)- ketózis,
 • Ammónia mérgezési tünetek a kocákon,
 • Általános a vese és a máj probléma, vágóhídi vágás monitoring során és a hullák kórboncolási tapasztalata alapján,
 • Máj- és vese vérélettani (ALT, ALP,AST, kreatinin, stb.) paraméterek vizsgálata alátámasztja a kórbonctani és a vágóhídi monitoring vizsgálaton tapasztaltakat,
 • Meconiumos (oxigén hiányos) malacok születése, holt ellések megnövekedése.
 
Szopósmalac probléma:
 • A malacok intrauterin károsodása Meconiumos (oxigén hiányos) életképtelen malacok születése,
 • Mulberry heart, eperszív problémás (antioxidáns rendszer sérüléses) malacok születése,
 • Oxigén hiányos, életképtelen malacok születése,
 • NNPDS szindrómás, új újszülött kori hasmenés szindrómás malacok születése,
 • Gyenge növekedésű, PFTS szindrómás (választás körüli gyenge növekedési szindrómás) malacok születése.
Malacutónevelő problémák:
 • PFTS ( választás körüli gyenge növekedési szindrómás) szindrómás malacok.
 • Eperszív probléma (antioxidáns rendszer sérült malacok),
 • Általános a vese és a máj probléma, vágóhídi vágás monitoring során és a hullák kórboncolási tapasztalata,
 • Máj és vese vér élettani paraméterek problémásak,
 • Fülvég, farok vég elhalásos malacok,
 • Állandó hasmenés, bél immun állapot probléma, ödéma betegség, magas elhullás enterális ok miatt.
Hizósertések problémái:
 • Fülvég, farok vég elhalás, horpasztáji bőr erózió probléma,
 • Általános a vese és a máj probléma, vágóhídi normál vágás, valamint technológiai sejt vágás monitoring során és a hullák kórboncolási tapasztalata,
 • Máj- és vese vér élettani (ALT, ALP, AST, kreatinin, stb.) paraméterek vizsgálata alátámasztja a kórbonctani és a vágóhídi monitoring vizsgálaton tapasztaltakat,
 • Végbél előre esés előfordulása, 2-3 %-tól akár 6-7 %-ig,
 • Állandó hasmenés, bél immun állapot probléma, ödéma betegség, magas elhullás vérzéses bélszindróma HBS (Hemorrhagic bowel syndrome) ok miatt,
 • Gyenge növekedés.

Baromfi fajokat érintő problémák

 • Köldökgyulladás (kelésgyengeség),
 • A napos baromfi embrionási fejlődésének problémája,
 • Az 1-3 napos baromfi szik felszívódási problémája.
 • Malsecretio, maldigestio, maladsorptio, RSS szindróma,
 • A baromfi keringési elégtelenségének a problémái,
 • Golyószív, hírtelen szívhalál, Hasvízkór aortarepedés,
 • Takarmánykiverés, takarmány pazarlás,
 • A perózis.
A problémák közös jellemzője, hogy szindróma jellegűek, valamint antibiotikumra nem gyógyulnak. A szindróma összetett kóroktanú betegség, több tényező együttes hatása szükséges a kialakulásához. A toxikológiában ezt a jelenséget koktél hatásnak nevezik, több tényező együttes hatása szükséges a tünet együttes kialakulásához. A „koktél tényezők” lehetnek additív, szinergista vagy antagonista hatásúak. Sok esetben már a kismértékű, szinergista és additív hatású tényezők változása jelentős szindróma megjelenést eredményez. Sok esetben az idő múlása, mint tényező kiváltja a szindrómát, mivel a „koktél tényezők” hatása akkumulálódik.
A Wendelin essencia készítmény a szindróma kialakulása szempontjából antagonista tényező, tehát gátolja annak kialakulását. Egy létező szindróma kialakulása szempontjából ez nem mindig elég a probléma kiküszöbölésére, néha szükség van az additív és a szinergista hatású „koktél tényezők” hatásának a csökkentésére is, hogy elkerüljük a szindrómát. Például a Clostridiumos hasmenés kialakulásában szerepe van a gram- baktériumok elleni túlzott prevenciós védekezésnek. Sok esetben a túl hosszú ideig alkalmazott preventív, a gram- baktériumok elleni kolisztin-szulfátos kezelés elhagyása is szükséges a gram+ Clostridium vissza szorításához.
A Wendelin essencia diarrhea szelektív bakteriostatikus és baktericid hatása kezeli a fakultative patogén bélbaktériumokat, de nem akadályozza az eubiotikus bélbaktériumok térnyerését a bélben. Az essenciában lévő komplex képzők segítik a felszívódást, a pektin pedig kiválló eubiotikus bélflóra tápláló. A fulvosav különleges tulajdonsága révén segíti a szabad aminosavak felszívódását.

 

A Wendelin essenciával kapcsolatosan kérjen konzultációt a fejlesztőtől!

 

A további információk: www.wendelin-essencia.hu

 •