A malacnevelés intenzitása és a hizlaláskori tömeggyarapodás

 1990 és 2000 között a 70 napos utónevelt malac 24-25 kg testtömegű volt. Egy takarmánygyártó és forgalmazó  reklám mondatát tanultuk meg az ezredforduló környékén: 70 napra 30 kiló. Ez volt a spanyol csoda. Aki etette, annak 70 napra valóban 30 kg-os utónevelt malacai lettek. Ez tartott kb. 2 évig és összedőlt a kártyavár, kezelhetetlen hasmenések lettek a telepeken, semmilyen antibiotikum nem segített. Eltűnt a piacról a csoda takarmány. Bezárt Spanyolorszagban a gyár, vagy leégett? De itt maradt a varázs mondat 70 napra 30 kg. Azóta is kísért ez a mondat, 70 napra 30 kg.

Sok érdekes kérdést felvetett ez a táp, mitől volt ilyen jó ez a malactápsor. A különböző telepeken lévő, különböző telepi problémákat egy csapásra megoldotta.

Mi ez a csoda? Akkor felmerült egy olyan, a szakma által reálisan feltételezett gondolat, hogy többféle, kapszulázott, csak a pepszines gyomorsavban oldódó hozamfokozó antibiotikum van a tápban.

Ezt kizárhatjuk, mert akkor ezt többen is megnézték, és nem volt benne ilyen módon sem antibiotikum.

  Az immunbiológia már nagyon régen ismer  többféle természetes, nem specifikus immunstimuláns anyagot. Számtalan növénynek van ilyen hatása, például kínai növényeknek, tengeri moszatoknak, algáknak, és tengeri hínárnak.

Hasonló hatást fejtenek ki az antigén táplálékok, a vérplazma , a fermentációs melléktermékek, amelyek elhalt baktérium, vagy gombasejteket tartalmaznak, és a savófehérje.

Számtalan kísérletes eredmény van a fermentált treonin aminosav immunstimuláns hatására. Növeli az immunválaszt, a treoninnal dúsított tápon etetett malacok  vérplazmája magasabb IgG  szintet mutatott.

Itt egy jelentős kérdés van, amit figyelembe kell venni. Ezek az anyagokat az aktív immunrendszer kialakulásának ideje alatt etetjük,  a természetes környezetből érkező szokásos antigén terheléshez ezek az antigén táplálékok óriási immunstimulálást végeznek. Létrehozva az aktív immunrendszer kialakulásának zavarát.

Az méhlepényes emlős élőlények a természetes úton szerzett (a maternális) immunitás szempontjából három csoportra oszthatók. A sertés, a ló, és a kérődzők  placenta szerkezete olyan, hogy az immunglobulinok a placentán nem tudnak átjutni, ezért ezen állatok utódai csak a kolosztrummal tudnak hozzájutni az immunglobulinokhoz.  Az ember és a rágcsálók placentája a átjárható az immunglobulinok számára a méhen belüli fejlődés során, a ragadozók esetében részben kolosztrális, részben placentális az immunitás.  Emiatt a malacokat ért fiatalkori immun behatás nagyon érzékeny reakciókat vált ki.

A sertésnél a placenta szerkezete, a kizárólagos kolosztrális immunitás sajátosság. A technológia része a korai, emésztésélettani szempontból, a szilárd táplálék emésztéséhez szükséges enzimrendszer kialakulása szempontjából korai választás. Ez már egyfajta erőszakos beavatkozás, az állat fejlődésébe. A következő az antigén tipusú takarmány alapanyagok immunstimuláns hatása már kezelhetetlen beavatkozás a fiatal malac számára. (Ha megnézzük a Table 2. Productivity, sows and weaners táblázatot akkor láthatjuk, hogy a dánok átlagosan 32 napra választanak.)

Számtalan tudományos közleményt átnéztem, ahol kísérletek beállítási és értékelési súlyai szerepeltek, mindenhol a 23-25 kg testtömeg nagyságot értek el a 70 napos kor körül az utónevelt malacnál.

Ne keverjük össze  a malacutónevelés potenciális-, az elérhető-, és a telepi körülmények között elért testtömeggyarapodást. A telepi körülmények között elért napi testtömeggyarapodás 70 napos korig 335 g/ nap születéstől a 70 napos korig. A 70 napos utónevelt malac testtömege 24,9 kg  ( 1font /lb/ = 0.453 kg).

Egy szakmailag elfogadott angol sertéses szakkönyvben található ez a táblázat. Ha áttanulmányozzuk, akkor a következőt napi testtömeggyarapodást tartanak elérhetőnek a szerzők. A font (lbs) tömeg mértékegységet átszámoltam kg-ba.

A táblázat alapján a 87 napos utónevelt malac elérhető testtömege a 34 kg.

 

                           élő testtömeg tartomány kg   ( fontból átszámolva)                                  4,5-11   11-22,5   22,5-34  34-56,5  56,5-79  79-102

                            napi testtömeggyarapodás g/nap (a zadott súlyhatár időszakában)       271       489           611         729       811        881

                            korrigált tömggyarapodás  a malacutónevelőn 74 napos korig : 388 g/ nap, a 74 napos utónevelt malac 25,5 kg

                     az egy életnapra jutó tömeggyarapodás: 74 napos korig: 344 g/nap,  87 napos korig 390 g/nap,  171 naposkorig: 571 g/nap

Következzen itt egy magyarországi  850 kocás sertéstelep 1995- 2007 (13 év) malacutónevelő adataink bemutatása.      13 év alatt közel kettőszázezer malac nőtt meg a malacutónevelőn. A napi testtömeggyarapodás 13 év alatt  150 g/nappal emelkedett meg. Az induló állapothoz képest ez 46 %-os emelkedés. Ebben a növekedésben benne van az adott állomány állategészségügy státuszának a javulásából adódó növekedés, de benne van jelentős hatással  az  új antigén hatású takarmány alapanyagok immunstimulatív növekedést serkentő hatása is. Ennek a hozamnövekedésnek nyilvánvalóan örültünk, csak akkor még nem láttuk a következményeit. Nagyon beleívódott a szemléletünkbe, hogy a malacnevelés intenzítása a legfontosabb, ha ott minden rendben van akkor végig. Jó a hízó felnevelés és minőségi tenyész alapanyagot nevelünk fel, jó a telepen a kocasüldő előállítás.

Egy 850 kocás sertéstelep malacutónevelő teljesítményének 13 éves adatsora:

Évek

 

Utónevelt malacok  

száma

db

 

Malacutónevelőn tartózkodás

  naptól napig

 

Napi testtömeg gyarapodás

 g / nap

 

Korrigált napi testtömeggyarapodás

74 napos korig

 

Kor napokban

30 kg-os testtömegnél  nap

 

1995-1996

 

27.354

 

31,1 – 93,3

 

431

 

334

 

 

85,1

 

1997-1998

 

32.512

 

30,7 – 84,6

 

433

 

332

 

82,7

 

1999-2000

 

 

33.950

 

30,0 - 76,6

 

446

 

363

 

78,5

 

2001-2002

 

35.216

 

29,1 - 75,0

 

491

 

409

 

73,1

 

2003-2007

 

    68.825

 

28,7 – 74,0

 

488

 

488

 

72,7

Sajnos sorra jöttek a figyelmeztető jelek. Romlottak a hizlalási paraméterek, amit nyertünk a malacutónevelőn azt elveszítettük a hízlalási fázisban.

Iletis, colitis, vese- és máj problémák, végbél előreesés , fülvég- és farokvég probléma, több lett a szétnövés, nagyobb lett a technológiai selejt kiesés, romlott a fajlagos takarmány felhasználás. Több lett a tüdő probléma, sok esetben  a magas állategészségügyi státuszú telepeken a fakultative patogén kórokozók jelentős tüdő problémát okoztak.

A felnevelt kocasüldők minősége romlott, ez elsősorban abban nyilvánult meg, hogy megnőtt azon egyedek száma, amelyek úgymond nem sikerültek és idő előtt, főleg az első fialás után ki kellet selejtezni az előhasi kocát. Láb probléma , nagy kondícióvesztés, sikertelen újra vemhesítés miatt.

A nagy kondícióvesztés nem feltétlenül az elégtelen mennyiségű takarmány miatt következett be, hanem a parenchimás szervek kapacításának a beszűkülése miatt. Ha a vemhesség első 80 napjának, valamint a  vemhesség utolsó 20 napjának és a szoptatási időszak anyagcsere teljesítményét összehasonlítjuk akkor az optimális takarmány felvétel alapján ezen időszakok között 4-5 szörös anyagcsere teljesítmény különbség van , ezt nem bírja el a parenchimás szervek sérüléséből adódó anyagcsere teljesítmény romlása. (Terveim szerint ez külön fejezetet kap a honlapon, 2-3 hónap múlva elegendő tapasztalat és anyag lesz hozzá).

Mindenki tudja a saját eredményeit, én sokszor hallok 75 nap körüli hizóba állításig elért 500 g/nap feletti tömeggyarapodást, amit a kollégák és annak idején én magam is, mint jó eredményt kommentáltunk, és büszkék voltunk rá.

Ekkor jutott eszembe az a gondolat, hogy nem biztos, hogy az nyeri a 400 méteres síkfutást, aki az 50. méternél több méterrel vezet. 

A biológia alapigazsága, hogy a növekedésre  S görbe a jellemző.

Figyelve az előttünk járó dánokat a következő érdekes dolgot vettem észre. A 2008-ig minden évben megjelentette a Danish Pig Production szervezet (a dán termelők 2/3 tagja a szervezetnek) az éves jelentését az un. Annual report kiadványát.

- Nekem 1996-2008-ig minden év megvan, érdekes olvasmány mikor, milyen problémája volt a dán sertéstartóknak, a 2005 után már évente 32 millió megszületett malac nevelésével. 

A dánnak van egy száma, amit minden évben közöl, amiről lehet következtetni a malacutónevelés intenzítására. Ez a mutató az, hogy hány napos korra éri el a malac a 30 kg-os testtömeget ?

 

 

 

 

 

 

Meg szoktam kérdezni a kollégákat hány napra éri el átlagban egy dán termelő a 30 kg-os malacsúlyt? Félve mindenki 70 nap körüli, vagy alatti napot mond.  Akkor nézzük meg.

Az átlag 85 nap körül, a legjobbak 82 napra, és a leggyengébbek 88 napra érik el a 30 kg-os testtömeget, 430g/nap körüli napi testtömeggyarapodással. A dán termelő  átlagos választástól  85 napos korig elért testtömeggyarapodása a malacutónevelőn  439 g/nap.

Sajnos mindannyian beleestünk abba hibába, az a törvényszerűség, amelyet a szakma elfogad, hogy a malacutónevelőn lévő  jó tömeggyarapodás a későbbi hizlalás alatti jó tömeggyarapodást segíti, csak egy határig igaz. Nem igaz akkor, ha antigén típusu takarmányalkotókkal stimuláljuk a bélcsatorna immunrendszerét. A bél immunrendszer sérülését, sok kiesést, szétnövést, megmagyarázhatatlan bél dysbiózist, máj-  és vese problémát indukál és a következményeként keringési elégtelenséget.

Az általunk forgalmazott természetes malactakarmányokkal a születéstől 74 -78  napos korig 339 - 352 gramm napi testtömeggyarapodást érünk el. Tehát 76-78 napra 27-28 kg-os a malac. 82-85 napra érjük el a 30 kg-os testtömeget.

Nézzük meg, hogy milyen a dán hizlalási eredménye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

99 kg nettó élő testtömegig hizlalva átlagosan 873 g tömeggyarapodást produkál a hizlaldában a dán termelő, tehát a 100 kg-os élősúlyt 165 nap alatt éri el az átlagos paraméterekkel dolgozó dán termelő, ami úgy gondolom irigylésre méltó.

Még nincsenek hathónaposak a természetes malactakarmányokon felnevelt  hízók, a malacutónevelés adatait 86 napos korig közöltem.

Egy dolog már biztonságosan látszik, a növekedési görbe "S" alakú. Ha végig gondoljuk nem lehet 500 g/ nap fölötti tömeggyarapodást produkálni 15-20 kg élőtömegű   választott malaccal, úgy hogy az aktív immunrendszer kialakulása komoly fejlődési energiát, értékes fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat köt le.

Ez a napi tömeggyarapodás a saját testtömegének 2,5-3,3 %-a. Ott ahol már nem köt le táplálóanyagot az aktív immunrendszer kialakulása és a növekedési "S" görbe a csúcson van, ott a napi tömeggyarapodás az állat saját testtömegének 1,0- 1,3 %-a.

Magyarországon meghonosodott egy szemlélet, a  malacutónevelést megversenyeztető takarmányozási  kísérleteket a malacutónevelés végén kiértékeljük. Nem visszük tovább, nem értékeljük a különböző módon felnevelt malacok hizlalási eredményeit.

A dán eredmények tükrében a hízlalás végéig kiváló egy életnapra jutó (a születéstől értékesítésig) testtömeggyarapodást lehet elérni (610 g/nap), úgymond közepes malacutónevelő tömeggyarapodás után is.