Hidegen sajtolt napraforgó préselvény




A hidegen sajtolt napraforgó préselvény napjainkban éli a reneszánszát, déd- és nagyapáink napraforgó olajpogácsája kiváló takarmány.

Nincsen még egy ilyen takarmány alapanyag, amely 15-27 %-ban tartalmaz három értékes beltartalmi alkotót:

Nyers rostot: 26,8 %-ban

Nyers fehérjét: 24,3 %-ban

Nyers zsírt: 15,1 %-ban

Az általunk forgalmazott napraforgó préselvény jó választás lehet az extrahált napraforgó darával szemben. Az extrahált napraforgódarát kémiai oldószerrel, ipari benzin származékkal, hexánnal kezelik, ezzel oldják ki a maradék, mechanikai úton ki nem nyerhető olajat. A hidegen sajtolt napraforgó pellet gyártása kizárólag csigás préssel, mechanikai eszközzel történik, semmilyen vegyszeres kezelést nem alkalmaznak. A pellet nem tartalmaz oldószer maradványt, még határérték alatt sem.

A sertésnek kiváló az íz érzékelése, és a szaglása. Az extrahált napraforgóval szemben a sertés, a süldő, a hízó és a  tenyészkoca is, még az ízérzékelés szempontjából  kényes szoptatókoca is nagyon kedveli a hidegen sajtolt napraforgó pelletet tartalmazó takarmányt, szereti a szűz napraforgó olaj ízét.

A fehérje biológiai értéke kedvező, az alacsonyabb lizin kivételével minden esszenciális aminósavat megfelelő mennyíségben tartalmazza. Egységnyi fehérjével kb. 60 %-kal több valint viszünk be a takarmány keverékbe. A valin tejtermelést fokozó hatása miatt, valamint magas rost tartalma miatt kimondottan előnyös a szoptató kocatápban. A napraforgó pellet úgy növeli a szoptató kocatáp rost tartalmát, hogy közben az energia és a fehérje koncentrációja nem csökken.

A hidegen sajtolt napraforgó préselvény rostja teljesen más mint az extrahált napraforgó dara héja. A héj az extrahálás során veszíti el a rugalmasságát, amiatt lesz töredezett, éles és szilánkos. A napraforgó préselvény héja csak nehezen azonosítható a pelletben, mivel az olajjal átitatott, nem éles és nem szilánkos, rugalmas, jól darálható.

A folyamatos sajtolás és a felhasználás között legfeljebb 3-4 hét telik el, így a felhasználásra mindig friss préselvény kerül. Emiatt nagyon alacsony az avasodásra utaló savszám és peroxidszám értéke.

Hidegen sajtolt napraforgó préselvény és az extrahált szójadara aminosav garniturája:
Aminosav Hidegen sajtolt napraforgó pellet Extrahált szója dara
  % %
lizin  0,92 2,88
Methionin 0,63 0,63
Cisztin 0,5 0,68
treonin  1,05 1,89
triptofán 0,29 0,51
arginin 2,11 2,88
valin 1,43 1,92
leucin  1,71 3,42
izoleocin 1,11 2,22

Hidegen sajtolt napraforgó préselvény beltartalma:

Megnevezés Mértékegység Mennyiség
Szárazanyag % 92,800
Nyers feh. % 24,320
Em.ny.fe.sertés % 24,400
Nyers zsír % 15,100
Nyers rost % 26,800
Hamu % 4,800
DE. sertés MJ/kg 15,810
ME.sertés MJ/kg 13,440
Lizin % 0,970
Em.lizin sertés % 0,830
Methionin % 0,600
Em.meth.sertés % 0,450
Meth+cisztin % 1,070
Em.met+cis sert % 0,800
Treonin % 1,000
Em.treon.sertés % 0,750
Triptofán % 0,380
Em.tripto.sert. % 0,285
Arginin % 2,000
Valin % 1,43
Ca % 0,290
P % 0,950
P hasznosítható % 0,720
Fermentálható rost % 10,700