Gyakori, sok telepen előforduló takarmányozás élettani hátterű problémák

Mi okoz hasmenést a választott malacokban ?

 

Dysbiózis a bélben

Sajnálatos tendencia 2012-ben, hogy malac prestarter és starter tápot nem lehet cinkoxid és kolisztin-szulfát antibiotikum nélkül elképzelni, sok esetben még egy harmadik hasmenés ellenes készítményre is szükség van, ez általában az amoxicilin antibiotikum.

Ennek ellenére lágy bélsár és hasmenés van. Ez már a zsákutca vége. Hogyan tovább? Mi az oka?

Az ok a következő:

Sajnos nekünk állattartóknak csak három alternatívánk van a malackori, a választás vagy a későbbi hasmenésre.

  • cinkoxid
  • kolisztin-szulfát
  • amoxicilin

Az újszülött malacnak a születés után 2 nappal már kialakul a bélcsatorna fajra jellemző mikroflórája.

A bélflóra állapota lehet eubiózisos és disbiózisos. Eubiózisos esetén a fő flóra a teljes bélflóra 90 %-a (Gram-pozitív Laktobacilusok, Bifidobacteriumok, amelyek tejsavat termelnek, a Gram-negatív Fusobacterium, Bakteriodok amelyek vajsavat vagy egyéb illózsírsavat termelnek).

Az embiózisos állapotban a kisérő flóra 1 – 10 %. A kísérő flóra a Gram-negatív E.Coli és  Gram-pozitív Enterococcusok.

A maradvány flóra részaránya eubiózis esetén mindössze 0,01-0,1 %, ezek lényegében fakultatív patogén baktériumok. Gyakran okoznak megbetegedést a sertésben.

Clostridiumok, Salmonella, Proteus, Pseudomonas fajok.

A bélnyálkahártya felszíne kb. 400 m2 egy kifejlett sertésben a hasznos baktérium flóra mennyisége eubiózis esetén kb. 1014 baktérium sejtre jelent, ez kb. 1,5 - 2,0 kg. tömegű.

A  hasznos bélflóra a bélsár tömegének 40 – 50 %-át teszi ki.

Létezése az immunrendszer működése szempontjából fontos.

A bélfal lamina propria rétegébe a szervezet plasmocyitákban ( plazma-sejtekben ) leggazdagabb helye. A Plasmocyták termelik az immunglobulinokat. A bélflóra a bélbeli immunrendszer kialakulásának serkentője. Normál bélflóra hiányában csökken az immunkészség, csökkent aktivitást mutatnak a makrofágok, fejletlen a lymphoid szövet.

A bél lumene felől érkező antigén terhelésre, a kórokozó baktériumok elnyomásban és kiszorításban egy négyes védekezési rendszer vesz részt.

mikrobialis (a hasznos bélflóra)

humorális (az immunglobulinok által termelt ellenanyag máz a bélnyálkahártya felületén)

anatómiai (a hasznos bélbaktériumok bélnyálkahártya bevonó hatása )

celluláris (makrofágok)

A négy elemű védelmi rendszer elsősorban a sejtes elemek elleni védekezés, az antigén hatású mikrobiális fehérjevegyületek ellen védenek.

Toxikus nem antigén hatású vegyületek (biogén aminok, mikrotoxinok) elleni védekezésben ezek a barrierek hatástalanok.

Itt követjük el a nagy hibát, ha hasmenése van a malacoknak mi erre a nem mikrobális kiváltó okra nem gondolunk.

A bélcsatornán keresztüli lokális immunstimuláció:

A baktériumok sejtfalában – így a hasznos bélbaktériumokéban is – két fontos immunbiológiailag aktív összetevő van.

A peptidoglikán (PG) a Gram-negatív és Gram-pozitív és a lipopoliszacharid (LPS) a Gram-negatív baktériumok sejtfalában.

Az LPS kb. 1000-szer nagyobb immunbiológiai aktivitással bír.

Élettani körülmények között az immunrendszer alap szinten működik, specifikus védelem csak megfelelő antigén hatás után alakul ki. A bélflórából származó LPS- és PG- stimuláló folyamatosan szükséges ahhoz, hogy megfelelő legyen az immunrendszer fejlődése és a készültség foka, valamint biztosítsa az egészség megtartását.

Kis mennyiségű LPS belépése a véráramba előnyös a gazdaszervezet számára, mivel az általános immunstimulációt, fokozott celluláris védelmet eredményez.

Kérdés, hogy a nagy mennyiségű LPS előnyös-e. A nagy mennyiségű LPS bevitele a kismalac szervezetébe takarmányalkotókkal történik.

  Fermentációs melléktermékek ( Pl.aminosavak, nátrium-glutamát, egyéb élelmiszeripari adalékok fermentációs úton történő előállításának melléktermékei )

Treonin aminósav  →  E. coli baktérium fermentálja

Lizin aminósav →  Corynebacterium glutamicum baktérium fermentálja

Nátrium glutamát → Corynebacterium glutamicum baktérium fermentálja

Sertés vérplazma → Janus-arcú fehérjéi antigén hatású immunglobulinok  immunstimulációt okoznak

Ha nagy mennyiségű LPS kerül a véráramba, akkor akut szisztémás immunválasz jön létre amelynek a következménye az általános gyulladásos folyamat és az állat szisztémás immunválasz kifejtésére kényszerülhet. Ez jelentős mennyiségű energiát von el, ami rontja a termelés hatékonyságát. Az akut fázisban endotoxin sokk és elhullás is bekövetkezhet.

Sérül a humorális immunválasz a PCV2-vel történt fertőződés esetén, a makrofág proliferáció a táptalaja a PCV2 szaporodásának→ aminek a következménye limfocita apoptózis (a PCV2  virus a limfocita érési folyamatában a blasztos transzformációt meggátolva nem tud megérni a limfocita), emiatt limfocita depléció, limfocita hiány van a bélben.

 Biogén aminok

 A globalizált takarmányipar tevékenységének következtében az elmúlt másfél évtizedben olyan takarmányalkotók kerültek a malac takarmányokba, amelyekkel a malacok előtte nem találkoztak.

2010-ben a világban a fermentációs ipar gyógyszeripari, élelmiszeripari és takarmányipari ága már több 100 millió tonna fermentációs úton előállított fermentált aminosav és mesterséges élelmiszeradalék és azok fermentációs mellékterméket állította elő. A fermentált aminósavakból , mesterséges ízfokozókból és azok melléktermékéből lett takarmány alapanyag.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az energiacélú fermentációs ipar melléktermékei is megjelentek a takarmány piacon a  süldő, hízó és kocatakarmányokban.

 A fermentációs eljárás közös jellemzője, hogy mikroorganizmusokkal termeltetett főtermék mellett számos intermedier anyagcsereterméket is tartalmaznak. Szabad aminosavakat, di- és polipeptideket , biogén aminokat.

A melléktermékek különösen kritikusak amiatt, hogy a takarmány-alapanyag a fermentációt végző baktériumok elhalt baktériumtestek milliárdjait tartalmazzák. Például a mesterségesen előállított treonin aminosavat E. coli baktérium fermentálja.

Biogén aminok (BA) aminosavak dekarboxileződése során jönnek létre.

Megkülönböztetünk  exogén (takarmánnyal bevitt) és endogén (az állatban termelődött) BA-t. A biogén aminok a szervezet finom szabályozásában vesznek részt, úgynevezett szöveti hormonok. Neurotranszmitterek, ingerületátvitelben van szerepük.

A mennyiségük a szervezetben meghatározott és szabályozott, az ettől eltérő mennyiség megmagyarázhatatlan toxikológai problémákat vet fel. 

 AMINOSAVAKBÓL LEVEZETHETŐ BIOGÉN AMINOK

oxidatív dekarboxilezés következményeként

              Arginin            Agmatin, putrescin

              Hisztidin          Hisztamin

              Lizin                Kadaverin

              Metionin    —     Spermin és spermidin

              Ornitin            Putrescin

              Fenilalanin       Feniletilamin

              Triptofán        Triptamin és szerotonin             

              Tirozin            Tiramin  

A többféle és nagymennyiségű biogén amin megjelenése a vérben a májat terheli meg, azt a máj csak részben tudja detoxikálni. Jelentős esetszámú májelfajulást okozva. A biogén aminok direkt sejt- és idegmérgek, bénítják az érhálózatot beidegző vegetatív idegeket. 

 ►Hisztamin máj károsítást, vese károsítást, bélgyulladást (Colitis tünet együttes), bélödémát okoz. Fokozza a sósav szekréció a gyomorban, aminek a következménye a nagy esetszámú gyomorfekély. Valószínűleg szerepe van a simaizmok összehúzódásának szabályozásában, sok esetben a bélperisztaltikát megzavarva  bélcsavarodást vált ki. A bélödéma és a simaizmok szabályozottságában betöltött szerepe felveti a végbél előreesésben a hisztamin szerepét.

Az összefüggés további kutatást igényel , mivel azt már leírták a szakirodalomban, hogy amennyiben magas a takarmány lizin szintje (mesterséges, szabad aminosav ?) akkor 6-7-szer nagyobb a végbél előreesés kockázata a hízósertéseknél.

A hisztaminnak van szerepe a növendék sertések oldalán található bőrhiányos területek kialakulásáért. Először a bőr kipirulás alakul ki, a postkapilláris venulákon rések keletkeznek, duzzanat jön létre, kialakul a gyulladás korai stádiuma, később ezek fertőződnek felül gennykeltő baktériumokkal.

Részt vesz az alvás és az ébrenlét szabályozásában, agresszívitást, nyugtalanságot okoz, „boldogtalan malac" szindróma. Ezeket  az egyedeket kell a kutricából eltávolítani, mert ezek az állatok nyugtalanítják a kutricatársakat és fokozzák a fül- és farokvég elhalás súlyosságát.

  A bélben gyulladásos immunválaszt vált ki. Az immunmodulációban is van szerepe, oka lehet számtalan, megmagyarázhatatlan iimminbiológiai anomáliának. (Pl. sertésorbánc járvány), kenőcsös bőrgyulladás választott malac korban.

Orr folyást okoz, allergiás tüneteket produkál.                                 

  ► Tiramin vazoaktív hatású amin, a periférián érszűkületet okoz,  kiváltva a fül- és farokvég elhalás a periférián.

  ► Szerotonin hasmenést okoz. A szerotonin szindróma kiváltásában szerepe van a takarmány magas triptofán szintjének.

Szerepe lehet benne a treonin triptofán aminosav antagonizmusnak, mivel  a magas treonin szabadaminosav akadályozza a triptofán felszívódását, ezért a bélcsatorna hátsó szakaszában a fel nem szívódott triptofán könnyen áldozatul eshet a dekarboxiláz enzim termelő baktériumok enzimjének.

Ha  bél dysbiózis van, akkor megnövekszik a dekarboxiláz enzim termelő baktériumok száma, ezen baktériumok triptofánból szerotonint képeznek.    

Egyes antibiotikumok (pl. amoxicillin) monoamino-oxidáz enzim gátló hatásuknál fogva megakadályozzák a szerotonin lebontását.

Számos eset tanúskodik arról, hogy jónéhány szopósmalackori és a malacutónevelőn bekövetkező hasmenés oka nem bakteriális kóroktanú, hanem sok esetben a hasmenésnek toxikológiai oka van.

 A hagyományos gondolkodás, miszerint antibiotikummal oldjuk meg a hasmenéses problémát az „új” takarmány alapanyagokból kevert malactápokon nem működik. Hasonlóan nem működik a savanyítás, a pre- és probiotikum sem, a biogén amin problémát nem oldja meg.

Számos esetben fokozzuk a problémát a régi megoldásokkal.

► Választás után két héttel még mindig van hasmenés. Cinkoxid a startertápba.

A hosszú cinkoxid kezelés steril gyulladást okoz a bélben, romlik a felszívódás, csökken a takarmányfelvétel. A magas cink és a mangán    növeli a hisztamin szintet, fenntartva a hasmenést.

►Cinkoxid és  kolisztinszulfát együttes kezelés ellenére hasmenés van. Előfordul, hogy hisztamin biogén amin okozza ezt a kedvezőtlen állapotot. Hisztamin okozta hasmenésnél a kolisztin-szulfát (polimixin) fokozza a hisztamin termelődését a bélben. Néha lehet látni dupla mennyiségű 250 mg/kg kolisztin-szulfátot a prestarterekben, ez már a tehetlenség reakciója.

►A Gram-negatív baktériumok (E. coli, Salmonella sp.) elleni hosszú ideje fennálló antibiotikumos nyomás eredményeként sok esetben gram-pozítív ( Clostridium sp.) dysbiozis alakul ki. Ekkor vetjük be az amoxicillint. Ha mégsem clostridium okozta a hasmenés van, hanem toxikológiai, biogén amin oka van a hasmenésnek, akkor rosszabbodik a hasmenéses helyzet az amoxicillin antibiotikum hatására, még elhullás is bekövetkezhet.

  Az oka meglepő, jó néhány antibiotikum pl. az amoxicillin és a doxiciklin blokkolja monoamino-oxidáz (MAO) és a diamino-oxidáz (DAO) enzim takarmány eredetű biogén amin lebontó hatását. A  takarmánnyal bevitt magas exogén biogén amin mennyiséget tovább növeli bél dysbiózis miatt megnövekedett káros dekarboxiláz enzim termelő baktériumok által a takarmányban lévő magas szabad aminosavból termelt endogén biogén amin.  Bizonyos antibiotikumok által blokkolt  MAO és DAO enzim aktivitás miatt növekszik az összes felszívódó biogén amin mennyísége.

 

Kérem nézze át a közelmúltban megjelent, www.wendelin-essencia.hu hasmenéses problémákat is tárgyaló honlapomat:

www. wendelin-essencia. hu sertések hasmenés okai

www.wendelin essencia.hu baromfi fajok hasmenése, malsecretio, maldigestio és maladsorptio, RSS szindróma

A következő ábra mutatja meg a választott malacok hasmenésének bakteriológiai és toxikológiai okait: