A fülvég-, farokvég elhalásról és a lágyék-, horpasz bőr erózióról

Amióta sertéstenyésztés van a sertések egyedi megjelölésére a tenyésztők közel 100 éve használják a fülcsipkézést.

A közelmúlt gyakorlati tapasztalata szerint a malacok füle mindent kibír. Ennek az oka, hogy a jelentős fizikai trauma ellenére a fül anatómiai felépítése miatt soha nem sérült meg úgy, hogy elhalás lett volna, vagy a felülfertőződése a legritkább esetben következett be. A sertés fül vérér hálózatát megnézve az okok láthatóak, a fül nagyon sűrűn behálózott vérerekkel, számtalan kollaterális (kísérő) vérér segít abban, hogy a csipkézési sérülés  ellenére a megmaradt fül vérellátása tökéletes, a gyógyulása gyors és szövődménymentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha fülvég problémáról hallottunk az 1990-es években, akkor automatikusan az Eperythrozoon suis, vagy ahogyan inkább most nevezik a Mycoplasma suis  vörösvérsejt károsító rikettsiára gondoltunk. A fertőződés eredményeként a vörös vértestek agglutinálódnak, ezek eltömítik a vékony vérereket a periférián (a fülben és a farokvégben) és bekövetkezik az elhalás.

A betegség tetraciklinekkel jól gyógyítható. Szerológiai vizsgálattal könnyen kizárható, hogy részt vesz-e a fülvég elhalásban az Eperythrozoon suis.

A kórbonctani kép  a többszörösére  megnagyobbodott lép mindenképpen segít a diagnózis felállításában.

A próbakezelés mint lehetőség felmerülhet, például 2 héten keresztül doxyciklin antibiotikum a malactápba.

Ha a fülvég probléma biogén amin eredetű, akkor  doxiciklin Monoamino-oxidáz és Diamino-oxidáz enzim blokkoló hatása miatt több lesz a keringő vérben a biogén amin és még súlyosabb is lehet a fülvég probléma. Első dolog az Eperythrozoon suis szerepét a fülvég elhalásban  diagnosztikai vizsgálattal ki kell zárni.

 Az első több telepen, széles körben előforduló fülvég elhalásról szóló cikk 2001-ben jelent meg Kanadában. A kanadai cikk a fülvég problémával együtt említi a horpasz és lágyéktájon megjelenő bőr elhalást is. A fejlett sertéstartó országokban mindenhol előfordul. USA, Dánia, Németország, Anglia. Angliában és Dániában a levágott sertések 3-4 %-a farok elhalással kerül a vágóhídra. Tehát a probléma globalizált, így a kiváltó okot is a globalizált tényezők között kell keresni.

A szakirodalomban leírt kiváltó okok a fejlett sertéstartó országokban gyakorlatilag az elmúlt 50 évben folyamatosan fenn álltak.

  •  a túltelepítés 1-2 hónapos sertéseknél 0,3 m2/ malac, 3-4 hónapos sertéseknél 0,5-0,6 m2/növendék állat, a rossz higiéniás viszonyok, az istálló levegőjének magas páratartalma,  por koncentrációja, magas széndioxid, szénmonoxid és kénhidrogén koncentrációja,
  • a takarmány alapanyag minősége, a takarmány mikotoxin tartalma, a rossz  beltartalmi értékek, alacsony vas, réz, kalcium, magnézium és  só-tartalom és a nem megfelelő rost mennyiség.
  • a túl erős fény okozta stressz
  • a kevés itató hely, az etetőhelyekért folytatott konkurencia harc okozta konfliktus helyzetből adódó stressz és verekedés,
  • a kutrica oldalfalak és korlátok érdes felülete okozta trauma,.
  • Különösen a laguna kockázatát említi néhány szakember,  az elmúlt 2-3 évben az ezzel kapcsolatos elemzést a Tisztelt Látogató, az  érdeklődő kolléga a Gyakorlati problémákkal foglalkozó szakmai cikkek menüpont alatt olvashat, az eredeti dán cikk linkje a következő: http://www.pigprogress.net/public/Risk_factors_for_ear_necrosis_and_tail_lesions_in_weaners.pdf

Tény hogy a lagunában a trágya folyamatosan ott bomlik az istállótérben, termelve a káros gázokat. A zárt falu műanyaglapos kutrica oldalfala nem engedi távozni főleg a levegőtől nehezebb kénhidrogént. A lassú levegőáramlású diffúz szellőzés nehezebben viszi ki a laguna fölött, a rácspadló alatt és fölött, sokszor a malacok aktív légvételi zónájában a levegőtől nehezebb irreverzibilis haemoglobin károsító kénhidrogént.

Vannak Magyarországon olyan telepek, ahol már 12-15 éve korszerű diffúz szellőzéses lagunás malacutó nevelő van.  A fülvég- és farokvég elhalás probléma csak az utóbbi 2-3 évben jelentkezett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magam 2006-ban jártam egy ilyen telepen, sok képet készítettem, főleg a korszerű diffúz szellőzéses lagunás istállóban lévő utónevelt malacokról. Most újra átnéztem a képeket szép, ép fülű állatok vannak rajta, még a gyanúja sem volt a fülvég problémának. Idén újra elmentem, a probléma sajnos ott is megjelent. Ez elgondolkodtató.

Napjainkban már 20 éve ugyanolyan még túlnyomásos szellőzésel, ketreces emelt rácsos elhelyezéssel, kis kutrica létszámmal, és folyamatos 2-3 naponkénti trágya eltávolítással üzemelő istállókban is jelentkezik 10-15 % -ban a fülvég probléma.

 Miben látom én a probléma okát:

Meg kell említeni a  méhen belüli fejlődése során sérült a malacok mája és veséje. E két központi anyagcsere szerv sérülése miatt a malacok anyagcseréje és keringése nem tökéletes. A máj- és a vese intrauterin károsodás megszüntetését csak a  koca takarmányozásának megváltoztatásával  tudjuk elérni. (Erről a következő menüpontban olvashat többet.) Ez egy hosszadalmas folyamat, az eredménye csak hónapokkal később realizálható.

Albert  Einstein mondta: " Nem lehet megoldani problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket." Emiatt  van szükség más alapon történő koca takarmányozásra és premix formulázásra. A Termékeink menüpont alatt a premix formulázás elveit leírom.

A klinikai és szubklinikai vese és máj károsodással született kismalacok felnevelése és takarmányozása során tovább terheljük a két parenchimás szervet.

Fiziológiásan emészthetetlen takarmányalkotókkal olyan körülményeket teremtünk, amivel növeljük a kismalacokat ért toxikológiai hatást. Ismerjük a  természetes fehérjék és szénhidrátok emésztésének élettani alapjait. Tudjuk, hogy abban nem sok a kockázat, gond nélkül tolerál a szervezet sok mindent. 

A szabad aminosavak felszívódási körülményei tudományosan tisztázottak, ismerjük az aminosav antagonizmusok alaptéziseit, de nem tudjuk, hogy ez hogy működik különböző  arányok mellett. Megadják nekünk a különböző korcsoportok összes (természetes fehérjéből és szabad aminósavból származó)  aminósav arány igényét egy pár aminósavra. Kérdés a többi négy-öt esszenciális aminosav hogyan alakul. A javasolt aminosav arányokat ismerjük az összes aminosavra vetitve. Tudjuk hogy a szabad aminosavak a fehérjéktől történő eltérő módon szívódnak fel. Az eltérő felszívódási körülmények miatt az állatnál, főleg a fiatal malacnál teljesen mindegy, hogy a malactápokban  milyen a szabad aminosav arány a sertésnél a 10 esszenciális aminosavra  és a nem esszenciális aminosavra? Biztosan tisztában vagyunk az összes toxikológiai kockázattal.

Egy biztos, minden fülvég- és farokvég problémás malac mája és veséje nem egészséges.

Mindenképpen sérül a malacokk perifériás keringése. A vékony vérerek vérszállításában és a célszövet immunbiológiai állapotában következik be a változás.

Az állatok is agresszívebbek, mint az 5-6 évvel ezelőtti „béke években”. Valamilyen tudatmódosító is kerül az állatokba.

Winston Churchill-től olvastam egy idézetet évekkel ezelőtt:

„ Szeretem a disznókat. A kutyák felnéznek ránk. A macskák lenéznek ránk. A disznók egyenesen a szemünkbe néznek."

 Mikor olvastam ezt az idézetet, akkor már több mint két évtizede járva a sertéstelepi istálló folyosóit, figyelve az állatokat, azon gondolkodtam, hogy milyen igaza van Churchill-nek, a malacok mindig az ember szemébe néznek.

Sajnos ez most már nem így van. Megváltozott a malacok viselkedése.  Nem élénkek, nem reagálják le a környezetük ingereit, megváltozott a viselkedésük.

                                        

Mindenkinek ajánlom, olvassa  Dr. Csillik Zoltán  a Sertés Hírlevél negyedéves kiadványban több éve megjelenő  a sertés emésztőrendszeréről, a Bacrerial Overgrowing Syndromáról, és a biogén aminokról írt cikkeit. Nem marketing "szagú", inkább  a mai takarmányozási körülmények által generált valós problémákkal foglalkozó írások. Az én figyelmem is a biogén aminok felé fordult.

A szöveti hormonok finoman szabályozott rendszerébe avatkoztunk bele:

  • nagyon sok exogén biogén amint viszünk be a takarmánnyal a malacokba
  • a bélcsatorna immunstimulálása miatt sérül az aktív immunitás kialakulása, a bél dysbiozis segíti az endogén biogén amin termelődését. A dysbiozist okozó baktériumok ( E. coli, Salmonella sp., Clostridium sp.) baktériumok a túlszaporodása következtében egyre több decarboxiláz enzimek, a decarboxiláz enzim az aminosavakból biogén amint állítanak elő egy széndioxid molekula lehasításával.  A fülvég probléma általában 7. héten kezdődik, van immunbiológiai összefüggése is, ahogy a PMWS megjelenése is a 7. hét körül kezdődik el.
  • Számos káros emberi beavatkozás is van a folyamatokban. A toxikológia kóroktanu  hasmenést bakteriális hasmenésnek gondolva, azt így is kezelve tovább súlyosbítjuk a toxikológiai problémát. Bizonyos antibiotikumok biogén amin lebontó enzim gátlása miatt a malac nem tudja lebontani az endogén és az exogén biogénokat, így magas a keringő vérben a biogén amin szint, egyre magasabb terhet rakva a máj méregtelenítésére, tovább terheljük azt.  

Biogén aminok simaizom összehúzódást szabályzó mechanizmusa sérül, emiatt érszűkület van a periférián, romlik a fülvég és a farok vég  vérellátása és immunbiológiai állapota. Hatásukra az erek vegetatív idegi szabályozottsága sérül, a kapilláris venulák és arteirolák nem az élettani funkciójuknak megfelelően működnek. A bevezető arteriola nem enged vért a  kapilláris érhálózatba.

Bizonyos biogén aminok az alvást és az ébrenlétet szabályozzák, az állat nem pihen,  a fáradság miatt agresszívvé válik.

 

 

 

< Fülvég probléma Anglia

 

   Fülvég probléma Németország >

 

 

 

Fülvég problémás süldők képe  egy nagy magyar sertésintegráció honlapjáról  >

 

 

USA Iowa State University  honlapjáról, mentve 2002-ben, ma már nem található meg. Fülvég- farokvég probléma, bőrelhalás a test oldalán, fül szopás az agresszív viselkedési forma egyik megnyilvánulása. / utolsó kép csoport/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bőreróziót 2003-ban vettük észre először. Akkor még különösebb jelentőséget nem tulajdonítottunk neki. Később , amikor az esetszám emelkedett és az elváltozás súlyossága nőtt kezdtünk el foglalkozni vele. Kerestük a mechanikai sérülést okozó érdes felületet a kutricában, nem találtuk.

Közben a súlyossága fokozódott, néha extrém elváltozást is lehetett tapasztalni.

A természetes malactakarmányok leírásánál a biogén aminok hatásánál szóltam az elváltozás lehetséges okáról.

Bizonyos biogén aminok a bőr felületén helyi gyulladást okoznak, mivel a postkapilláris venulák falán rések keletkeznek, melyeken át plazma áramlik ki, duzzanat jön létre és kialakul a bőr felületén a gyulladás korai stádiuma. Elhalásos területek jönnek létre a test felületén a haskorci redő felett.

 A sertésen jelentkező bőrelváltozás bonyolult mechanizmuson keresztül valósul meg. A bél immunállapota című részben szintén foglalkozom a bőr problémákkal.