"Dajka" malac prestartertáp

A malacok életében kritikus változás a választás. Felborul az anyaállat és az ismert alomtestvérek békés környezete, stresszt jelent az eltérő kutrica-berendezés, valamint a csoport létszám és a kutricatársak megváltozása. Az új kutricában a szociális rangsor kialakulása csak komoly stressz árán valósul meg.

Át kell állni a kismalacnak, hogy most már az éhséget és a szomjúságot nem egy táplálkozási forrásból kell kielégíteni. A malacoknak időre van szükségük, mire  megtanulnak inni.

Olyan itatási módra van szükség, hogy elkerüljük a kiszáradás különböző szintű problémáit ( dehidratáció, exsiccosis ).

Jelentős, talán a legnagyobb változás, hogy ebben a korban a kocatej, mint ideális táplálékforrás megvonásszerűen, drasztikusan kikerül a malacok táplálékából.

 A választás utáni időszakra esik az aktív immunrendszer kialakulása, a maternális ellenanyagok kiürülnek a kismalac szervezetéből és kezdetét veszi az aktív immunrendszer kialakulása.

Általános tendencia, hogy ilyenkor csökken a takarmányfelvétel, a folyadék deficit mellett energia és egyéb táplálóanyag deficit is van a kismalacok szervezetében, ez jelentős immunszuppresszióval jár. Ez a legkritikusabb problémagerjesztő élettani esemény a választás után.

A prestarter táp összeállításánál is aranyszabály, hogy csak olyan táplálóanyagot vihetünk be a malacok szervezetébe, amely lebontására az adott korban megfelelő enzimkészlet rendelkezésre áll. Ellenkező esetben emésztetlen, fel nem szívódó szerves vegyületek kerülnek az alsó bélszakaszokba és emésztési rendellenességet váltanak ki.

Választás utáni emésztés élettani változások a kis malacok szervezetében:

  • jelentősen megemelkedik a gyomor és a vékonybél pH-ja
  • a szopós malacokra jellemző 1 : 10  E. coli és Lactobacillus sp a szoptatás alatt.  Ez az arány a választást követő napokban 1: 0,03 . Tulajdonképpen az E. coli számnövekedése csak kb. 10 % -os, a Laktobacillus  sp. számcsökkenés a jelentős
  • optimális esetben a választott malac a választást követő 10. napra tudja helyreállítani az optimális 1 : 100- as  E. coli és Lactobacillus sp. arányt
  • a választást követő napokban a malacok emésztőcsatornájában a felnőtt állathoz képest egyébként is alacsonyabb  sósav szekréció és enzimaktivitás felére és harmadára csökken, ami jelentős pH emelkedéssel jár.

Mivel tudjuk ezt elkerülni? A 35 nap alatt a malacok gyomrában a sósavhiány fiziológiás jelenség. A megfelelő szintű sósavas pepszin szekréció csak a 6. hétre alakul ki.

A szopás során a kocatej laktóz tartalma fermentálódik a gyomorban, ekkor a béltartalom L-tejsav koncentrációja 12-14 Mmol/100g béltartalom, biztosítva ezzel az optimális 3-4 pH értéket.

Átlagos prestarterrel történő etetés esetén ez a szám csak 2,0-2,4 Mmol L-tejsav/100g béltartalom.

Cél, hogy a prestarter táppal naponta 40- 45 g laktózhoz jussanak hozzá a malacok, ez fedezi a 10 Mmol L-tejsav termelését a gyomorban. Ezentúl nagyon fontos, hogy nem szabad gátolni a laktóz fermentációt végző Gram-pozitív laktobacillus sp. és bifidobaktérium sp. szaporodását.

Tulajdonképpen ez az egyik kritikus pontja a választáskori takarmányozásnak. Megfelelő mennyiségű a laktóz a prestarterben, amely biztosítja a még nem elégséges és a választás után amúgy is harmadára visszaeső sósavas pepszin szekréció pH csökkentő hatásának a kompenzálását, áthidalva a gyomor és vékonybél pH  problémát a 42. napig, amikor is már optimális a sósavas pepszin szekréció a gyomorban.

Mint látjuk a sósavas pepszin termelődése is csak a 42. napra alakul ki.

A választás körül a 28 - 35. napon mindenképpen szüksége lenne a malacoknak a kazeinra, hiszen a kazeinbontó rennin egyetlen 100 %-os hatékonysággal működő fehérjebontó enzim ebben a korban.

A természetes malactakarmányozási elméletben leírt elvek szerint lett összeállítva  a "Dajka" prestarter. Nincsen benne „csoda” csak az emésztés élettani ismereteket alkalmaztuk.

Mindenben követi a „Tejtestvér” babytápszer elveit, a fehérjékben (nincs Janus-arcú fehérje), az olajokban  (csak hidegen sajtolt növényi olaj és halolaj szerepel az összetételben), a szénhidrátokban (csak hidrotermikusan feltárt keményítő van benne), a rostokban  (többféle, nagyon magas pektin és hemicellulóz tartalmú rost szerepel a receptúrában nagyobb százalékban), természetes vitaminokkal és  kb. 70 féle szerves kötésben lévő mikroelemmel.

Beltartalom:

Szárazanyag:      90,03 %    DE.sertés:     16,02 MJ/kg     A-vitamin:  15.009,00  mg/kg           Panthoténsav:    40,50 mg/kg

Nyers fehérje:     20,50 %    Me sertés:     15,31 MJ/kg     Karotin :           25,84  mg/kg           Niacin:                 33,25 mg/kg

Em. ny. fehérje:  17,30 %    Lizin:               1,20  %          D3-vitamin:   2000,00  mg/kg           Folsav:            1.000,00 mg/kg 

Kazein:                3,03 %     Methionin:      0,42 %           E-vitamin:        143,68  mg/kg           Biotin:                    0,69 mg/kg

Nyers rost:         3,80 %      Meth.+cisztin: 0,73 %           K3-vitamin:   1500,00  mg/kg           Összes/szerves Zn:   118,30/47,00 mg/kg

Ferment.rost:     2,00 %     Treonin :          0,84 %           B1-vitamin:         1,53  mg/kg           Összes/szerves Cu:   21,80/9,800  mg/kg 

Hamu:                4,16 %     Triptofán:        0,30 %           B2-vitamin:         4,11  mg/kg           Összes/szerves Fe: 250,00/196,00 mg/kg

Nyers zsír        10,18 %      Arginin:           0,30 %            B6-vitamin:         2,82  mg/kg           Összes/szerves  Se:      0,44/0,32 mg/kg

Laktóz:            8,37 %       P:                    0,74 %            B12-vitamin:       0,05 mg/kg            Összes jód:                         2,00 mg/kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A „Dajka” malac prestarter táp mindenben követi a „Tejtestvér” babytápszer alapanyag összetételét és emésztés élettani elveit.

 Cinkoxid hasmenésellenes kiegészítésen kívül egyéb antibiotikum nem szükséges, sőt ellen javallott. Az antibiotikumok megakadályozzák a Lactobacillus- és Bifidobacterium sp. szaporodását ezzel, meggátolják a laktóz fermentációt a gyomorban.

A laktóz fermentáció során a gyomorban L-tejsav képződik ez biztosítja az optimális 3,2-3,6-os pH-t a gyomorban és vékonybélben. A választás körüli időszakban a gyomorban a sósav szekréció még nem elegendő, az egy hónapos malac gyomrában a szabad sósav hiánya fiziológiás jelenség.  A választási stressz miatt, választás után a sósav-pepszin szekréció a választás előtti  - még nem elegendő-  szint harmadára esik vissza.

Az eddigi etetési tapasztalatok alapján a prestarter tápból  kb. 15 %-kal magasabb a takarmányfelvétel, mint a bármelyik nem természetes alapon összeállított prestarternél.

A választás utáni első 10 napon kb. 400 g/nap/malac a takarmányfelvétel a „Dajka” prestarterből. Volt olyan telep ahol 450 g/nap/malac volt a takarmányfelvétel az első 10 napban a választás után.

Ha a választás után nincs vércukorszint csökkenés, akkor nincs jelentős immunszupresszió sem.

A „Dajka” prestartert ad libitum kell adagolni, a  szükséges mennyiség a 6,0-6,5 kg/malac.

A malacok csöves csontjai hosszúak lesznek, és feltűnően nagyok  a malacok.

A bélsár formázott, nincs tehénlepényszerű, terülő lágy bélsár.

A nagy takarmányfelvétel ellenére, a jó emésztődés és felszívódás miatt, a malacok hasban nem teltek, nem keltik a jóllakott malac benyomását.

A malacokon sok a szőr és egészséges, a paták kemények.

Az etetést és az Útravaló startertápra való átváltást a következő ábra mutatja be.