Almarost (szárított almatörköly)

A szárított almatörkölyt az almalé gyártás melléktermékét nevezzük almarostnak.

Az almarost almahéjból, magházból, magból és sejtfalmaradványokból áll. Édeskés ízű, kellemes almaillatú, a késztápját a malacok és a kocák szívesen fogyasztják.

Az ipari méretű pektin gyártás alapanyaga.

Az almarost a legjobb fermentálható rostforrás, amelyet szerencsés esetben takarmányalkotóként is tudunk használni, ha megfelelő mennyiségű az almatermés.

 A fermentálható rost olyan ehető növényi részek, amelyek a vékonybélben ellenállnak az emésztésnek és a felszívódásnak, azonban a vastagbélben teljesen vagy részben fermentálódnak.

A táplálóanyagok emésztését a gyomorsav és az emésztőenzimek végzik a gyomorban és a vékonybélben, aztán a szabaddá váló tápanyagok felszívódnak a vékonybél falán keresztül, hogy ezt követően a vérkeringéssel jussanak el a szervezeten belüli rendeltetési helyükre. A fermentálható rostok nem emésztődnek meg, hanem továbbhaladnak a vastagbélbe, ahol vagy vizet kötnek meg (oldhatatlan rost), vagy feloldódnak a vízben (oldható rost).

A vastagbélben a fermentáció révén további tápanyagok feltáródására is sor kerülhet. Ez a vastagbélben található baktériumoknak köszönhető, melyek gázokat és rövid szénláncú zsírsavakat, pl. vajsavat, ecetsavat, propionsavat termelnek. A vastagbélben folyó fermentációt nagymértékben befolyásolja az adott rost-komponens vízoldékonysága. A pektin és a hemicellulóz, melyek jól oldódnak vízben, könnyebben fermentálódnak. A cellulóz és a lignin vízben nem oldódnak jól, ezért sokkal kevésbé fermentálódnak. A hasznos bélflóra a Gram- pozitív tejsavtermelő baktériumok, a lactobacillusok és bifidobaktériumok és a Gram-negatív vajsavat és egyéb illózsírsavat termelő fusobacteriumok és Bacteriodes  nemzetség tagjainak a táplálék forrása a fermentálható rost.

A vastagbélben folyó fermentációnak az  elsődleges szerepe nem abban van, hogy a szerves savak energiát biztosítanak az állat számára hanem, hogy a bélcsatornabeli immunrendszer, a nyirokszerv működését segíti. A külső antigén terhelésre adott és a kórokozó baktériumok komperatív elnyomására és kiszorítására irányuló négyes védelmi rendszer (mikrobiális, humorális, anatómiai és celluláris) védekezését segíti az almarost fermentálható rostja.

Beltartalom:

     Megnevezés

Mértékegység

Paraméterek

  Szárazanyag

%

92,00

  Nyers feh.

%

6,70

  Em.nyefehérje

%

5,82

 Nyers zsír

%

1,66

 Nyers rost

%

24,76

 Ferment.rost

%

22,10

 Pektin

%

10,30

 Hemicellulóz

%

12,70

 DE sertés

MJ/kg

5,70

 ME sertés

MJ/kg

5,50